Bleka Tänderna

Att bleka tänderna med huskurer

Förutom de tandblekningsprodukter som säljs online eller hos tandläkare finns det som med så mycket annat även olika huskurer som anses fungera som tandblekning. Ofta sägs det vara skonsammare alternativ utan några kemikalier som kan skada tänderna och tandköttet.

Idag är dock majoriteten av tandblekningsprodukterna som säljs gjorda på mestadels naturliga produkter och är helt ofarliga att använda. Trots det så kan man av olika anledningar vara nyfiken på hur det fungerar med huskurer för tandblekning och vilja testa det. Vi tar därför här upp de vanligaste huskurerna och går igenom hur det går till att bleka tänderna med dem.

Viktigt att komma ihåg med huskurer är att de inte kan bleka tänderna mer än deras grundfärg. De kan alltså ta bort missfärgningar men om du från början har ganska gula tänder kommer de troligtvis inte att kunna bli så mycket vitare. Vi rekommenderar också att du alltid rådfrågar en tandläkare innan du testar någon huskur eftersom alla har olika tänder och därför också kan vara olika känsliga.

Vilka huskurer finns det?

Det finns såklart en mängd olika huskurer som sägs ha sina egna fördelar oavsett om det främst handlar om att det är ett billigt alternativt eller om det ska vara naturligt och skonsamt. Huskurer som används för tandblekning är bland annat jordgubbar, citron, gurkmeja, äppelcidervinäger och salt. Några av de vanligaste huskurerna som används är bikarbonat, kol och kokosolja. Vi har tittat lite närmare på dessa tre.

huskurer-blekningsmetoder

Bleka tänderna med bikarbonat

En av de vanligaste huskurerna för vitare tänder är att använda bikarbonat för att få vitare tänder. Bikarbonat är en ingrediens i bakpulver och används oftast till bakning. Vid bakning används det som jäsning och för att få fluffigare bakverk.

Anledningen till att det används för att bleka tänder är att det har en slipande effekt på tändernas emalj. Vill man använda det till tandblekning funkar bikarbonat bäst men det går att använda bakpulver om man ökar mängden. Nedan kan du följa steg för steg hur du bleker tänderna med bikarbonat samt vad som är viktigt att tänka på.

Så här bleker du tänderna med bikarbonat

För att skapa tandblekningen behöver du endast bikarbonat/bakpulver och vatten. Du tar lite bikarbonat (ca en halv matsked) eller bakpulver (ca en matsked) och lägger i en skål. Droppa sedan ner lite kallt vatten och blanda tills konsistensen blir nästan som tandkräm. Ta en tandborste och borsta försiktigt tänderna med krämen i två minuter. Skölj därefter munnen helt ren och borsta tänderna med vanlig tandkräm.

Om du använder den här tandblekningen ska du göra det max två – tre gånger per månad. Eftersom det slipar emaljen kan det annars vara skadligt för tänderna. Vissa recept visar att man kan blanda bikarbonat eller bakpulver med väteperoxid och vatten. Väteperoxid går att köpa på apotek och har traditionellt använts mycket i tandblekning. Nu är det dock vanligast att tandblekningsprodukter är helt peroxidfria eftersom det är ett ämne som kan orsaka ilningar och irritation i tandköttet. Därför rekommenderar vi att du pratar med en tandläkare innan du väljer att själv använda dig av det.

Tandblekning med bikarbonat eller bakpulver är enkelt att använda och är ett smidigt alternativ eftersom det ofta är någonting man redan har hemma i skafferiet. Eftersom det slipar tänderna ska du dock vara noga med att inte använda det för ofta (1 – 3 gånger/månad) och var väldigt försiktig om du tänkt blanda det med väteperoxid. Blekningen kommer aldrig göra dina tänder vitare än deras ursprungsfärg men kan fungera effektivt mot missfärgningar.

bikarbonat-santamaria

Bleka tänderna med kokosolja

Tandblekning med kokosolja kallas ofta för oil pulling. Det är en slags munsköljning man gör med hjälp av vegetabiliska oljor. Ofta rekommenderas kallpressad ekologisk kokosolja för att den med sina antioxidanter och vitaminer ska vara extra bra för tänderna.

Tanken bakom är att kokosoljan ska dra ut bakterier och toxiner ur munnen samtidigt som den rensar från plack. Oil pulling är inte bara till för att göra tänderna vitare utan ska skapa en bättre munhälsa i stort och vara bra för både tänder och tandkött.

Så här bleker du tänderna med kokosolja

Direkt på morgonen innan du har ätit, druckit eller borstat dina tänder så tar du en matsked olja i munnen och sköljer runt. Kör runt oljan i munnen med hjälp av tungan i ungefär 10 – 20 minuter och spotta sedan ut den i soporna.

Oil pulling med kokosolja är ett skonsamt sätt att förbättra munhälsan på. Vill du ha ett riktigt vitt leende kommer du troligtvis dock inte nå upp till det önskade resultatet. Det förebygger och minskar i viss mån missfärgningar men någon supertydlig skillnad kommer du tyvärr antagligen inte se. Som alternativ till munsköljning är det en bra naturlig produkt och vill du bara ha en väldigt lätt skonsam tandblekning kan det också vara något att testa.

kokosolja

Bleka tänderna med kol

Att bleka tänderna med aktivt kol är inget nytt påhitt men det har dykt upp mer och mer i reklam och sociala medier där personer testar tandblekningen. Du kanske har sett bilder på någon med munnen full av svart kol vilket ser ganska läskigt ut. Tanken bakom att använda aktivt kol är att det är ett ämne som fäster sig vid andra ämnen. Kolet ska då dra till sig de ämnen som missfärgar tänderna och på så sätt göra dem vitare. Tandblekningen går ut på att man blandar kol i pulverform tillsammans med vatten och borstar det på tänderna.

Även om många påstår att det fungerar vill vi inte rekommendera den här tandblekningen eftersom det saknas forskning och tandläkare har gått ut och varnat för att det på lång sikt kan vara skadligt för emaljen och tänderna.

huskur-kol-blekning

Finns det hälsorisker med huskurer?

Det är svårt att säga generellt om huskurer är ofarliga eller inte eftersom det kan vara stor skillnad beroende på vilken som används. Det som är lurigt med huskurer är att det sällan finns forskning bakom utan att det snarare är en idé som vuxit fram över generationer och ofta när man inte haft tillgång till andra alternativ för att bleka tänderna. Det är alltså nästan alltid vanliga människor och inte forskare eller tandläkare som kommit på vad man kan använda. Ibland kan det innebära att man faktiskt har hittat något som gör tänderna vitare men om det kan vara skadligt för tänder och tandkött saknas det nästan alltid information om.

Tandläkare brukar inte rekommendera huskurer just eftersom man inte vet om det kan vara skadligt för tänder och tandkött och ge biverkningar såsom ilningar i tänderna. Vissa huskurer kan påverka pH-värdet i munnen och därför skada emaljen, det gäller bland annat citron. Alla huskurer ska användas på egen risk och vi rekommenderar att man verkligen använder det med försiktighet och rådfrågar en tandläkare först så att man inte råkar skada sina tänder.

För- och nackdelar med huskurer

Fördelar

   • Billigt
   • Miljövänligt
   • Naturligt

Nackdelar

   • Dåligt blekningsresultat
   • Inte så hälsosamt som man kan tro
   • Saknas forskning
   • Tandläkare varnar ofta

Sammanfattning av huskurer

Det finns väldigt många huskurer för tandblekning. Vissa som ger ett helt okej resultat, andra som inte ger någon skillnad och vissa som kan vara direkt skadliga. Tandblekning med bikarbonat kan ge dig ett vitare resultat men ska användas väldigt sällan för att inte skada tänderna. Tandblekning med kol rekommenderar vi inte eftersom det inte finns någon forskning kring eventuella biverkningar. Oil pulling med kokosolja kan användas som naturlig munskölj men kommer inte ge något storslaget resultat när det kommer till tandblekning. Något som dock diskuteras är D-vitamin och tandhälsa vilket vi skrivit en artikel om här.

Vill man inte lägga några pengar på tandblekning kan man testa någon huskur men vill man med säkerhet ha vitare tänder rekommenderar vi verkligen att man använder en produkt som är utvecklad och testad för just det. Var alltid försiktig med huskurer eftersom man inte vet om det kan ge biverkningar och fråga alltid en tandläkare innan om du känner dig osäker.

Vill du ha snabbare och bättre resultat?

Skonsam tandblekning hemma utan peroxider

Dentaworks Startkit

4.9 av 5 poäng i test

499 kr/ leverans 1-2 dagar
Helt utan peroxider
EU-godkänd tandblekning
Leverans 1-2 dagar
Fri frakt av startkit
BÄST-I-TEST 2020
KÖP HOS DENTAWORKS

Beconfident Dual Boost X2

4.9 av 5 poäng i test

499 kr/ leverans 1-2 dagar
För dig som bleker för första gången
Kliniskt testad & godkänd av tandläkare
Fri från Peroxider, BPA och TEA
Avancerad och effektiv blekningsformula
Snabb leverans 1-2 dagar
KÖP HOS BECONFIDENT

White One Ultimate Kit

4.8 av 5 poäng i test

599 kr/ leverans 1-2 dagar
Ett komplett tandblekningskit
Över 500 000 nöjda kunder i Sverige
Helt utan peroxider (EU-godkänd)
Tandblekningsresultat efter 7-14 dagar
Snabb leverans 1-2 dagar
KÖP HOS WHITE ONE