Tandblekningspenna

Vad är en tandblekningspenna?

En tandblekningspenna är helt enkelt en penna som innehåller tandblekningsgel. Pennan är oftast i storlek som en bläckpenna och har som en liten pensel som man enkelt penslar på gelen på tänderna med.

Blekningspenna är bland det enklaste och snabbaste sättet att bleka tänderna. Att pennan är så liten gör att den går att ha med sig på ett smidigt sätt och du behöver inte krångla med skenor eller tandblekingsremsor.

Tandblekningspennor fungerar bäst om du redan har blekt tänderna tidigare och nu vill bättra på missfärgningar som har uppstått eller om du helt enkelt vill fräscha upp och förstärka blekningen. Det går dock att använda även om du inte har blekt tänderna tidigare men då ska du helst inte ha för starka missfärgningar. För att få ett tydligt resultat är det vanligast att man använder pennan en – två gånger om dagen till dess att man är nöjd men om du har blekt tidigare kan en användning räcka för att du ska återfå färgen du vill ha.

tre-tandblekningspennor

Vilken tandblekningspenna är bäst?

De flesta tandblekningspennor är väldigt lika varandra både i utförande och innehåll. Det som skiljer sig är att själva gelen kan variera mellan olika märken och även mängden gel i pennan. Vi tycker att det viktigaste är att man upplever att man får så bra tandblekning för pengarna som möjligt.

Dentaworks Penna

4.9 av 5 poäng i test

399 kr
100 % Peroxidfri och EU-godkänd
vegansk och ej testad på djur
Räcker upp till 30 behandlingar
Snabb leverans 1-2 dagar
KÖP NU HOS DENTAWORKS

Beconfident Touch-Up

4.3 av 5 poäng i test

249 kr
Peroxidfri och EU-godkänd
Touch-up tandblekningspenna
Fri frakt finns tillgängligt
Snabb leverans 1-2 dagar
KÖP NU HOS BECONFIDENT

Tandblekningspenna Bäst i test 2024

Bäst i årets första test av tandblekningspennor är Dentaworks Tandblekningspenna. Ett enklare sätt att få vitare tänder hemma. Denna tandblekningspenna är helt peroxidfri och naturligtvis EU-godkänt. Likt de flesta blekningspennorna är den aktiva ämnet sodiumperborat. Dentaworks tandblekingspenna ger bäst resultat om du använder den under en 14-dagars behandling.

Vad är fördelarna med en tandblekningspenna?

Den största fördelen med en tandblekningspenna är att den är så enkel och smidig. Man kan ha den i väskan, i en kavajficka eller en necessär när du reser. Det är helt enkelt alternativet för tandblekning med absolut minst krångel. Pennan är också väldigt enkel att använda och man behöver inte ha några skenor i munnen utan man bara penslar på och sen kan man fortsätta med sin dag. Olika pennor har olika mycket gel i sig men generellt så är pennorna otroligt dryga eftersom det bara krävs ett tunt lager vilket gör att de räcker länge.

Om du har blekt tänderna tidigare men känner att resultatet börjar försvinna eller att du har fått vissa missfärgningar så är pennan ett jättebra alternativ. Den gör att du enkelt kan bleka bara de tänder du vill så att du håller en jämn färg. Oavsett vilket tandblekning man har använt får man alltid vissa naturliga missfärgningar efter en tid, speciellt om man gillar sitt morgonkaffe. Pennan är därför ett väldigt bra komplement att ha när missfärgningarna börjar synas.

tandblekningspenna-applicering

Jämför Populära Tandblekningspennor

Jämförelse av Sveriges 5 bästa tandblekningspennor

Varumärke Testbetyg Peroxidfri Leveranstid Frakt Betyg Recension Till Webbutik
4.9 Poäng 100 % 1-2 dagar 19 kr / fri frakt över 400 kr 399 kr Läs här
4.3 Poäng 100 % 1-2 dagar 19 kr / fri frakt över 500 kr 249 kr Läs här
4.3 Poäng 99.9 % 1-3 dagar Fri frakt 390 kr Läs här
4.2 Poäng 100 % 1-2 dagar 19 kr / fri frakt över 500 kr 249 kr Läs här
4.2 Poäng 100 % 1-3 dagar Fri frakt 295 kr Läs här

Guide – Så här bleker du tänderna med tandblekningspenna

tandblekningspenna steg 1

1. Borsta och torka av tänderna

Innan du använder pennan bör du alltid borsta tänderna så att du penslar på helt rena tänder. Använd gärna också tandtråd om du har möjlighet. Resultatet blir allra bäst om du torkar tänderna efter tandborstningen och innan du bleker för att gelen ska få så bra fäste som möjligt.

tandblekningspenna steg 2

2. Skaka om tandblekningspennan

Börja med att skaka om tandblekningspennan lite lätt. Det vanligaste är att man vrider på pennans botten för att få fram gel till stiftet. Olika märken har olika typer av pennor så vi rekommenderar att man läser på i instruktionsmanualen som kommer med förpackningen för att vara säker att det blir rätt.

tandblekningspenna steg 3 applicering

3. Pensla på blekningsgelen

Nu är det dags att pensla på tandblekningsgelen. Vid appliceringen börjar du med att pensla på ett tunt lager på de tänder som du vill bleka. Du behöver bara använda pennan på de tänder som syns när du ler, då får du mer blekningsgel över till nya behandlingar.

tandblekningspenna steg 4

4. Låt blekningsgelen torka

Låt gelen torka in under några minuter (olika tid för olika pennor) och se till att inte dina läppar går emot eller att du råkar dra bort gel med tungan. Efter att gelen torkat in något kan du skölja munnen och fortsätta helt vanligt med din dag. Du kan också välja att ta på gelen innan du går och lägger dig och låta bli att skölja bort den så att den får verka ännu längre och ger då ett tydligare resultat. Läs instruktionerna till just din penna eftersom olika märken har olika lång verkningstid.

För vem passar det att använda blekningspenna?

Tandblekningspennor går att använda både om du har blekt tänderna tidigare och om du inte har det. Vi tycker dock att den fungerar bäst om man tidigare har blekt och nu vill förbättra blekningen. Om man bara vill bleka vissa tänder så är pennan ett bra alternativ då man själv styr helt var man vill pensla på gelen.

Pennan passar också om man är en person som inte har så mycket tålamod att sitta hemma med skenor en stund varje dag. Det är lätt att använda pennan var man än är vilket gör att den är ett bra alternativ om man helt enkelt inte har lust att lägga så mycket tid på tandblekning. Den är också smidig om man vill ha ett alternativ där man kan bleka lite extra vid speciella tillfällen, exempelvis innan en dejt eller arbetsintervju.

Vad innehåller blekningspennor?

tre-tandblekningspennor

Tandblekningspennor innehåller samma tandblekningsgel som används vid blekning med skenor. Det är alltså en motsvarande tandblekning som den tandläkare använder. Skillnaden är att gelen inte ligger lika skyddat utan skenor vilket kan göra det lite svårare att få ett helt jämnt resultat men samtidigt kommer man åt mellan tänderna på ett väldigt smidigt sätt.

Exakta ingredienser i tandblekningsgelen skiljer sig lite mellan olika företag men de flesta har skrivit ut hela innehållsförteckningen på sina hemsidor så att du kan se det innan du köper.

Vad skiljer blekningspennor från andra metoder?

tandblekningskit-skillnad

I en tandblekningspenna används samma tandblekningsgel som när man använder sig av tandskenor. Skillnaden är att tandblekningspennan är ett snabbare och enklare alternativ där man inte behöver ha några skenor i munnen och man inte behöver lägga så mycket tid på blekningen.

Nackdelen är att den inte fungerar så bra om man inte har blekt tänderna tidigare eller om de är väldigt missfärgade. Det beror på att det är svårare att få ett helt jämnt resultat med pennan och den passar bättre för att bättra på eller bleka enskilda tänder. Precis som white strips skiljer de sig från startkit på så sätt att de helt enkelt passar bäst om du redan blekt tänderna tidigare.

När bör man inte använda en tandblekningspenna?

Eftersom gelen är densamma i pennan som i startkit så ska den inte ha några hälsorisker eller biverkningar om man väljer ett seriöst företag med en gel som är godkänd enligt EU-standard. Det är alltså ett säkert sätt att bleka tänderna på. Det är dock alltid bra att rådfråga en tandläkare innan du använder någon tandblekning om du känner dig osäker eller haft besvär med dina tänder eller tandkött tidigare.

Även om det går så tycker vi inte att pennan gör sig så bra om du inte har blekt tänderna tidigare. Vi rekommenderar då att du först bleker med ett startkit och sedan använder pennan som ett komplement efteråt.

Om du har mycket missfärgningar på tänderna skulle vi också hellre rekommendera ett annat alternativ i första hand. För att du ska få ett så bra resultat som möjligt.

Vad tycker vi om tandblekningspennor?

Vi tycker att tandblekningspennor fungerar bäst som en ”touch-up”. Har du inte gjort någon tandblekning tidigare är det ett betydligt säkrare alternativ att börja med att testa ett startkit för att få ett jämnt och bra resultat. Många tror att tandblekningspennorna har en förmåga att bleka betydligt djupare än det faktiska resultatet.

När du väl har gjort en tandblekning är pennan en supersmidig produkt. Den är enkel att använda, blekningen tar nästan ingen tid alls och du kan välja precis vilka tänder du vill bleka. Den är lika skonsam som annan tandblekning om den är EU-godkänd och vi ser den som ett väldigt användbart komplement till tandblekning med skenor. Flera av de populära varumärkena erbjuder tandblekningspennor och i flera fall tillkommer det även en penna i startkitet.