Bleka Tänderna

Allt om att Bleka Tänderna hemma

Att bleka tänderna hemma är faktiskt riktigt enkelt och inte alls särskilt tidskrävande. Det finns många produkter som både är prisvärda och på ett säkert och skonsamt sätt ger dig vitare tänder.

Det viktigaste att tänka på är att du köper produkter från ett seriöst varumärke. Kolla så att de är öppna med vad deras produkter innehåller och att de helst ska vara fria från peroxider. Att bleka hos en tandläkare är givetvis det tryggaste alternativet eftersom de är specialister på tänder men idag finns det så mycket välbeprövade och kontrollerade alternativ att du kan göra det hemma till en bråkdel av priset.

Det finns som sagt flertalet produkter att välja mellan och vi har skrivit mer ingående om alla metoder. Den vanligaste produkten för att bleka tänderna hemma är startkit. Du får då ett paket med allt som behövs för att bleka tänderna med skenor och gel.

Startkit är den metod vi rekommenderar att du börjar med om du inte har blekt tänderna tidigare. Det är det tryggaste och lättaste sättet att få ett jämnt och bra resultat. Du formar skenan efter dina tänder med hjälp av varmt vatten och häller sedan i gel och har i den över tänderna runt 30 minuter per dag i en vecka. Alla märken vi har recenserat har egna startkit och det finns därför flera att välja mellan och du klickar helt enkelt hem det och kan börja bleka direkt.

Oberoende jämförelse av tandblekningar

Bleka tänderna med rätt produkter

Om du har blekt tänderna tidigare finns det produkter vi rekommenderar som ett bra komplement för att hålla kvar ett så snyggt resultat som möjligt. Flera varumärken säljer tandblekningspennor som helt enkelt är pennor med gel i som du kan bättra på blekningen med. Du kan använda den antingen om det börjat uppstå vissa missfärgningar eller om du vill få lite extra vita tänder inför något speciellt tillfälle. Ett annat alternativ är white strips som är tejp-liknande remsor med gel på. Du fäster dem direkt på dina tänder och slipper själv kladda med gelen. Remsorna är ett bra alternativ om du har blekt tänderna tidigare eftersom de inte täcker tänderna längst in i munnen. Både pennor och strips är riktigt enkla och smidiga sätt att bleka tänderna hemma och går att beställa direkt hem till dig.

Dentaworks Startkit

4.9 av 5 poäng i test

499 kr/ leverans 1-2 dagar
Helt utan peroxider
EU-godkänd tandblekning
Leverans 1-2 dagar
Fri frakt av startkit
BÄST-I-TEST 2020
KÖP HOS DENTAWORKS

Beconfident Dual Boost X2

4.9 av 5 poäng i test

499 kr/ leverans 1-2 dagar
För dig som bleker för första gången
Kliniskt testad & godkänd av tandläkare
Fri från Peroxider, BPA och TEA
Avancerad och effektiv blekningsformula
Snabb leverans 1-2 dagar
KÖP HOS BECONFIDENT

White One Ultimate Kit

4.8 av 5 poäng i test

599 kr/ leverans 1-2 dagar
Ett komplett tandblekningskit
Över 500 000 nöjda kunder i Sverige
Helt utan peroxider (EU-godkänd)
Tandblekningsresultat efter 7-14 dagar
Snabb leverans 1-2 dagar
KÖP HOS WHITE ONE

Bleka tänderna tryggt och enkelt hemifrån

Den absolut största fördelen med att bleka tänderna hemma är hur smidigt och bekvämt det är. Var du än bor och vare sig du vill bleka tänderna i Stockholm eller bleka tänderna i Göteborg kan du få allt hemskickat genom en beställning du gör från din soffa. De flesta märken har dessutom Nöjd-kund-garanti vilket gör att du får ersättning om du inte får något resultat. Att bleka tänderna hemma är ett säkert alternativ och du sparar dessutom pengar, tid och krångel.

Bleka tänderna hemma i 4 enkla steg

Steg 1 - Hitta rätt produkt

Det första steget är att hitta rätt produkt. Har du blekt tänderna tidigare eller är det första gången? Vill du bara ha det billigaste eller vill du gärna ha lite extra? Oavsett vad du är ute efter finns det mycket att välja på. Titta gärna på våra recensioner och bäst i test.

Steg 3 - Börja bleka

Efter att du fått hem dina varor är det bara att sätta igång med blekningen. Det medföljer alltid instruktioner så att du enkelt steg för steg kan använda produkterna på ett säkert sätt. Ett tips är att läsa igenom instruktionsmanualen från början till slut innan du sätter igång med blekningen.

Steg 2 - Beställ hem

När du har hittat blekningsprodukten du vill ha klickar du enkelt hem den och de flesta levereras inom några 1-2 dagar. Många alternativ är dessutom helt fraktfria, speciellt om du köper över en viss summa.

Steg 4 - Fortsätt bleka tills du är nöjd

Nu är det bara att fortsätta med behandlingen enligt instruktionerna tills att du är nöjd med den nya vita färgen på dina tänder. Oftast får du med en tandnyanskarta där du dag för dag kan jämföra och se hur färgen förändras.

Vanligaste orsakerna till att bleka tänderna

Den vanligaste orsaken att bleka tänderna är att det har uppstått någon form av missfärgningar. Missfärgningar är i sig helt ofarliga men de kan göra att man känner sig obekväm och missnöjd med sina tänder. De kommer ofta i takt med att vi blir äldre men också beroende på vad de utsätts för. Kaffe, te, rött vin, bär, tobak och mycket mer påverkar tändernas färg och gör att de blir mörkare. För att förebygga missfärgningar kan man försöka undvika den typen av mat och dryck men det vill de flesta inte göra och då kan det vara ett bra alternativ att bleka tänderna.

Tänderna kan också missfärgas av andra orsaker såsom genetiska faktorer eller olika sjukdomar. Beroende på vad som orsakat missfärgningarna kan resultatet av blekningen bli olika och man kan behöva olika lång behandlingstid. De allra flesta missfärgningar går dock att få bort genom att bleka tänderna hemma själv. Har du missfärgningar på dina tänder är det alltså ingenting att oroa sig för men om du tycker att det är jobbigt så finns det enkla sätt att ändra på det.

Att bleka tänderna är idag inget stort och riskfyllt ingrepp utan allt fler personer gör det och det kan liknas vid att färga håret. Många gör det för att de kanske som sagt har tydliga missfärgningar men det kan också vara att man vill bleka tänderna inför något speciellt tillfälle exempelvis bröllop eller bal eller att man helt enkelt bara skulle vilja ha ett extra vitt leende. Oavsett anledning så finns det flera alternativ för att bleka tänderna och att göra det hemma är både prisvärt och skonsamt.

rödvin-kaffe-blåbär

Bleka tänderna hemma eller hos tandläkaren?

Om du funderar på att bleka tänderna så kan du välja att antingen göra det hos en tandläkare eller att göra det hemma. Nu för tiden är behandlingarna som används för att bleka tänderna hemma motsvarande de som används hos tandläkare. Den vanligaste tandblekningen som görs med skenor och gel ser väldigt lik ut både hos tandläkare och hemma. Skillnaden är att du behöver vänta en – två veckor på att få dina skenor från tandläkaren medan det går på några minuter att forma dem hemma.

En annan anledning till att många väljer att bleka tänderna hemma är att det är smidigare. Ska du göra det hos tandläkaren behöver du boka tid och hitta ett ställe du vill göra det på medan du bara beställer hem och sedan gör det när du vill om du väljer att göra det hemma. Den mest avgörande faktorn för de flesta är nog dock prisskillnaden. Hos tandläkare kostar det omkring 3 000 kronor att bleka tänderna och att göra det hemma kostar oftast under 500 kronor.

Gällande resultatet av blekningen så är det ingen skillnad om man gör det hemma eller hos tandläkaren. Det är såklart alltid mest riskfritt att bleka tänderna hos en tandläkare eftersom de är specialister på tänder men om du inte har några större problem med dina tänder så ska det inte vara några problem att göra det hemma. Om du aldrig har blekt tänderna tidigare kan det dock alltid vara bra att höra med en tandläkare först om du känner dig osäker.

tandblekning-hemmakit

Blekningsmetoder hemma

Den vanligaste metoden för att bleka tänderna hemma är skenor och gel precis som hos tandläkaren. I vissa fall kombineras dessa med en LED-lampa. Andra sätt att bleka tänderna hemma är att använda sig av tandblekningspenna eller white strips. De passar bäst om du redan har blekt tänderna. Utöver dessa finns det andra produkter som går att använda hemma bland annat tandblekningstandkräm och tandblekningsfoam.

tandblekning-klinik-tandläkare

Blekningsmetoder hos tandläkaren

Hos folktandvården används skenor och gel för att bleka tänderna. De gjuter då speciella skenor efter ditt bett vilket gör att det kan ta några veckor innan de är klara. Hos privata tandkliniker har de ofta mer avancerad teknik och kan bleka tänderna genom UV-ljus eller behandling med laser. Många tandkliniker använder dock liknande tandblekningsprodukter som vid blekning hemma, skillnaden är förvånansvärt liten i många fall.

Kan vem som helst bleka tänderna?

De allra flesta kan bleka tänderna. För att bleka tänderna behöver du vara minst 18 år. Tandläkare brukar inte utföra blekningar på personer som är yngre än så och du bör inte heller göra det hemma om du är yngre. Om du är över 18 och inte har några tydliga problem med tänderna borde det inte vara några problem att bleka dem. Dentway har dessutom kostnadsfri tandrådgivning för dig som är osäker.

vit-leende-tandblekningsmunstycke

Beroende på vilken nyans och vilken typ av missfärgning dina tänder har kan det vara olika svårt att få ett resultat som man är nöjd med. De vanligaste missfärgningarna som gör att tänderna blir gula eller bruna är generellt de som är lättast att bleka. Missfärgningar som är mer åt det blå eller gråa hållet och som kommer från metaller, exempelvis att man har fyllning med amalgam är tyvärr väldigt svåra att bleka.

När bör du inte bleka tänderna?

Vissa personer bör avstå från att bleka tänderna. Det gäller generellt ifall man har tunn emalj, problem med ilningar, isande tandhalsar eller har hål i tänderna. Kvinnor som är gravida eller ammar bör undvika att bleka tänderna eftersom det saknas forskning på om eller hur det påverka fostret/barnet. Personer som röker eller snusar mycket bör också undvika blekning, eftersom resultatet troligtvis inte kommer bli bra eller ihållande. Då rekommenderar vi dig istället att få hjälp att sluta röka till att börja med. Vissa starka mediciner såsom antibiotika kan också göra att du ska undvika att bleka tänderna. Om du känner dig osäker rekommenderar vi alltid att du frågar en tandläkare innan du bleker tänderna.

Bleka tänderna Pris

Priset blir för många en avgörande faktor när det kommer till att välja hur de ska bleka tänderna. Eftersom det lätt blir dyrt att bleka tänderna är det förståeligt att man vill hitta ett alternativ som är lite snällare mot plånboken så som Dentaworks, White One eller Confidentsmile.

Dyrt att bleka tänderna hos tandläkaren

Att bleka hos tandläkare kostar betydligt mer än att göra det hemma vilket inte är så konstigt eftersom de behöver betala kostnader för lokal, personal och avancerad utrustning. Som prisexempel kostar det i Stockholm 3 000 kronor att bleka tänderna både uppe och nere hos folktandvården och i Västra Götaland 3 750 kronor.

Billigare att bleka hemma

Att bleka tänderna hemma är billigare eftersom det inte är några mellanhänder mellan leverantören och dig som kund. Inga mellanhänder som adderar på priset. Det gör att kostnaderna kan hållas betydligt lägre än hos tandläkare. De startkit från varumärken vi har recenserat kostar mellan 399 – 799 kronor och de allra flesta kostar under 500 kronor.

Bleka tänderna – Frågor & Svar

Allmänna frågor

Vad kostar det att bleka tänderna?

Priset beror på vilken metod du använder för att bleka tänderna. En huskur kan vara jättebillig men desto mer osäker för både resultat och biverkningar, att bleka tänderna hemma brukar kosta under 500 kronor och att göra det hos tandläkare runt 3 000 kronor. Det är med andra ord betydligt billigare att bleka tänderna hemma.

– Bleka tänderna när man röker?

Är du en person som röker regelbundet rekommenderar vi inte dig att bleka tänderna tyvärr. Resultatet blir oftast inte lika bra eller långvarigt och det kan också vara negativt för munhälsan.

– Bleka tänderna när man snusar?

Om du snusar ofta så rekommenderar vi inte dig att bleka tänderna. Dels för att resultatet ofta inte blir så bra eller långvarigt och dels för att det kan påverka munhälsan negativt.

Tandblekningsprocessen

Hur ofta kan man bleka tänderna?

Hur ofta du kan bleka tänderna beror på vilken tandblekning du använder. Använder du en skonsam variant kan du bleka oftare än om du exempelvis använder en huskur som kan slita på tänderna. Oftast står det rekommenderad behandling i instruktionerna när du köper produkten och vanligtvis behöver du inte bleka tänderna mer än en gång per år.

Varför bleka tänderna?

Det beror på vilket metod du använder för att bleka tänderna. Olika produkter och märken har olika lång verkningstid och du bör alltid följa den rekommenderade användningen för bästa resultat.

Hur länge kan man bleka tänderna?

Det beror på vilket metod du använder för att bleka tänderna. Olika produkter och märken har olika lång verkningstid och du bör alltid följa den rekommenderade användningen för bästa resultat.